backmanshusbilsresor.se

Antal besökare: [counter]

Husbilstips

10 Husbilstips!

En husbil är en underbar plats för rekreation, för att få det måste man få en god natts sömn, en bekväm åktur, en praktisk husbil för sina ändamål och en bra ekonomisk situation.

Finns den perfekta husbilen, det korta svaret är ja. En husbil är en kompromiss av olika lösningar. Vilka är dina kompromisser? Vi använder våra husbilar på lite olika sätt vilket också kan ändras över tid. Dock ger de fösta 10 tipsen en inblick i vad man inte kan/bör kompromissa med.

  • Vilken budget har jag tänkt mig?
  • Vad har jag för körkortsbehörighet?
  • Ska jag använda husbilen ibland eller så ofta som möjligt?
  • Under vilka årstider ska jag använda min husbil?
  • Finns bältade platser till alla som ska åka i husbilen?
  • Finns det bra sängar till alla som ska med i husbilen?
  • Finns det praktiska förvaringslösningar som garage, garderob och skåp?
  • Är kylskåpet tillräckligt stort för att förvara mat till alla som ska med i husbilen?
  • Kan jag hitta en återförsäljare nära mig?
  • Less is more, inte mer teknik än vad som behövs.

Vad ska jag tänka på när jag väljer husbil?

Allt vi skriver om är inte alltid valbart, det är tillverkaren som väljer hur de konstruerar våra husbilar. Vilken motor de bygger på och vilket kylskåp de sätter i en viss planlösning. Tanken med denna guide är att öka medvetenheten så man inte i efteråt kommer på att man investerat i något som inte känns bra.

 

Bodel

Sovdel

Måtten på sängarna är inte självklara, beroende på hur lång man är så kan man göra en liten kompromiss på längden. Det är inte ovanligt att sängarna i husbilen har olika längder, mät och provligg för att se om det känns bra. En kort säng är vad den är, en hård säng kan man lätt fixa till med nya madrass och/eller bäddmadrass. Lägg till 15cm på din egen längd och utgå från det måttet när du letar säng.

 

Långbäddar

Höga långbäddar, detta är enligt mig den bästa sängen. kan vara placerad längst bak och då gå att bygga ihop med en mittenmadrass. Det är inte så svårt att hitta en bil där sängarna är tillräckligt långa och breda. Man får gott om plats för sig själv även om man har sin sovkompis nära. Med höga långbäddar får man stora förvaringsutrymmen under sängen även i en liten bil.

Långbäddar kan också vara separerade med en mittengång, bra om man vill sova för sig själv. Tyvärr blir sängarna oftast lite smala.

 

Tvärbädd

En säng tvärs över bilens bredd, brukar vara en rymlig säng beroende på vilken bil den sitter i, måtten kan variera. Den stora nackdelen är att den som sover längst in behöver kliva och klättra lite över sin sovkompis.

 

Queenbädd

En säng som är mittställd längst bak i bilen, många konstruerar sängen med avsmalnade ändar vilket gör att den kan kännas lite trång. Ofta är det en säng med hög komfort från början.

 

Fransk säng

Denna säng är placerad i ett hörn, den är ofta inte så bred och även avsmalnande ner mot fötterna. Kan vara en utmaning att få en god natts sömn för två personer i denna sängen.

 

Taksäng

Taksäng fram på en helintegrerad husbil är inte ovanligt. Taksäng i mitten på en halvintegrerad finns också hos några fabrikat. Kan användas som fast säng eller extrasäng. Titta så sängen är byggd för vuxna personer, ibland finns viktbegränsningar.

Har man inte tänkt att använda taksängen så är det en stor vikt att köra runt på i onödan. Get ibland också upphov till skrammel.

 

Dinett

Nedbäddar dinett kan du ha som gästsäng eller liknande, ibland är nedbäddar dinett ett tillval som du behöver fundera på om du behöver ha. Till barn eller gäster som åker med ibland är det ett utmärkt val som inte väger så mycket extra. Även denna säng kan ha viktbegränsningar.

 

Samvarodelen

Det finns en mängd olika planlösningar på marknaden så titta runt och se vilken som är din favorit. Men tänk efter, hur många är ni som ska samsas vid bordet när ni ska äta eller spela kort. Det är även samvarodelen som avgör hur många bältade platser det finns i bilen. Det är inte ovanligt att det finns fler sovplatser än bältade platser. Sittkomforten är olika, vissa sittgrupper är mjuka och sköna och andra lite hårdare. Så att provsitta måste man göra, varför inte provsitta hela familjen. Man ska inte bara sitta mjukt och skönt utan även kunna sitta och åka så det är en kompromiss i vissa fall.

 

Dinett

Snurrbara stolar fram tillsammans med dinetten är den klassiska och vanligaste lösningen, man får en praktisk samvarodel i framdelen av bilen.

 

Side by Side

Side by side, en lösning som är bra i en mindre bil. Man sitter lite mysigt mitt emot varandra med bordet i mitten, även detta i kombination med snurrbara framstolar.

 

Rundsoffa

Absolut mysigast, du får en rundsoffa längst bak i bilen och då tillsammans med en annorlunda längkonstruktion fram eller/och nedbäddar soffa. Det blir samma konstruktion som i en husvagn. Finns en del bilar med denna konstruktion där man mot alla odds ändå fått till ett bra garage till förvaring.

 

Kök och matlagning

Vi använder utegrillen väldigt mycket och uppskattar då ett utvändigt gasoluttag då vi har gasolgrill. Men lite som jag brukar fundera på i köket är:

 

Kylskåpet

  • Hur sitter kylen placerad, högt monterat är bäst så man slipper krypa ner på golvet när man har handlat
  • Hur stor är kylen, ju fler personer desto större kyl är praktiskt att ha.
  • En kompressorkyl kan låta lite under drift men håller kylan bättre men kräver lithiumbatteri för säkrare drift under fricamping då den drivs med 12V.
  • En absorbtionskyl håller kylan sämre ju varmare den omgivande temperaturen blir men kan drivas längre under fricamping på gasol men även 12V/230V.

Matlagning

  • Vilken höjd är det till arbetsbänkarna och finns det praktiska avställningsytor  
  • Något som kan finnas är ugn eller micro, det är något vi gärna väljer bort då vi inte använder det samt att det stjäl mycket lastvikt.
  • Hur många brännare finns det på spis, oftast räcker det med två. Det är ändå svårt att få plats med mer än två grytor.

Förvaring

  • Smart förvaring, här finns en uppsjö av konstruktioner.
  • Ett utdragbart smalt högskåp är mycket praktiskt.

 

Hygienutrymme

Gärna så rymligt som möjligt till att börja med så man inte behöver känna sig instängd, gå in och provsitt toaletten. Titta på hygienutrymmets konstruktion, ju mer rörliga delar som ska flyttas och byggas, ju mer krångel kan man räkna med i framtiden.

Hygienutrymmet kan du finna mitt i bilen eller längst bak, tvärs över hela bredden eller separat rum.

 

Toalett

Finns idag flera olika toalettlösningar, den klassiska konstruktionen är fortsatt en tank rakt under toalettstolen som man tömmer från utsidan. I större bilar finner man större tankar och andra konstruktioner som är praktiska och driftsäkra. En del lösningar senare tid som kommit är också vattenfria lösningar.

Men tänk på att provsitta, höjden från golv till toastolen kan variera. En fast monterad toastol är att föredra. Om lastvikten tillåter är en skål av porslin ett hygieniskt och trevligt tillval.

 

Duschen

Vi använder vår dusch allt mer sällan, vi tycker den är bra att ha men inte avgörande. Fundera på hur du ska använda duschen, bara ibland eller varje dag. Duschar i husbilar har bra konstruktioner men såklart inte samma täta standard som hemma.

Gärna en taklucka i hygienutrymmet så man kan vädra snabbt, även konstruktion med fönster finns om platsen tillåter.

Golvbrunnar, det är inte ovanligt att vattenpumpen kan ge mer vatten än var golvbrunnarna kan svälja. Två golvbrunnar bör finnas, fyra är ovanligt men bäst.

 

Garaget och lastutrymmen

Vad vill du ha med dig i husbilen, fundera på vad du måste ha och vad som kan vara trevligt att ha och vad du kan välja bort.

  • Storleken på garaget varierar med konstruktion på husbil. Dörrar på båda sidan av bilen är att föredra och kan vara ett tillval.
  • Höga långbäddar ger stort garage
  • Kolla lastbegränsningen på garagets konstruktion, det är oftast golvet i garaget som sätter gränsen. Tillval för att förstärka kan finnas.
  • Oftast är garaget större än vad lastvikten tillåter. Att lasta tungt längst bak kan också påverka både axeltryck och köregenskaper så respektera begränsningar som anges av tillverkaren.
  • Dubbelgolvet är ju också ett bra lastutrymme med lite olika konstruktioner med lyckor och utdragbara lådor.

 

Klimatsystemet

Det vattenburna systemet ger en jämnare och behagligare värme och är att föredra vid vinterbruk. Systemen kan se olika ut i sin uppbyggnad. Ett dubbelgolv är att föredra vid vinterbruk. Hela utrymmet i dubbelgolvet värms då upp vilket ger en behaglig och jämn golvtemperatur. Vattenburet system är också helt tyst, ingen fläkt eller annat som låter. För vinterbruk ligger tankar och vattenrör i dubbelgolvet vilket medför att de inte fryser. Värmesystemen drivs av gas eller diesel och/eller 230V.

 

Vattenburen centralvärme

Vid denna konstruktion så löper det konvektorer längs yttersidorna i bilen, i vissa fall går de även fram i hytten på bilen. Konvektorerna kan värma upp dubbelgolv om det finns, även om dubbelgolvet inte är så högt konturerat så ger det en behaglig värmekomfort.

 

Vattenburen golvvärme

Golvvärmeslingor ligger på golvets fria ytor samt fram i hytten, ibland i kombination med konvektorer.

 

Luftburen värme

De luftburna system som finns i de nyare bilarna av idag är betydligt bättre än i de äldre. Men jag skulle inte välja detta om jag ska campa på vintern. Om man tänker sig att man campar under vår, sommar och höst så funkar det utmärkt. Det är ett system som oftast sparar lite vikt. Nackdelen är att det blir en ojämnare värme samt att man får lyssna på ljudet från cirkulationsfläkten som med åren blivit mycket tystare.

 

Elektrisk golvvärme

Kan ibland finnas som ett komplement till det övriga systemet och då oftast i en mindre del av bilen. Nackdelen är att man behöver 230V för att driva den men är ett skönt komplement.

 

Kyla

Inte fel att kunna kyla ner bilen när man åker ut i Europa eller varma sommardagar hemma i Sverige. Finns det en AC med på bilen från fabrik så är det en bonus. Går såklart fint att eftermontera, tänk på att den påverkar din lastvikt. Takmonterad AC är vanligast. Finns även en variant som monteras i dubbelgolvet eller i ett skåp. En äldre AC brukar ha en hög ljudnivå medan de nya är tystare men synd att kalla ”tyst”.

Finns en del lösningar med väldigt effektiva frånluftsfläktar som är takmonterade, fläkten drar in kalluft under bilen och kan räcka långt varma dagar, lösningen är både billigare och lättare än en traditionell AC.

 

Vattensystem

Varmvatten

Oavsett om man har luftburet eller vattenburet värmesystem så finns det oftast en liten varmvattenberedare som man kan driva på gas eller diesel och/eller gasol.

 

Vattenpumpar

Färskvattenpumpar är något som kan variera i olika husbilar, allt ifrån dränkbar pump till en större pump liknande de som finns i båtar. En större pump väger mer men är mer driftsäker, den går inte sönder om den går torr samt att den fryser inte så lätt sönder.

Gråvattenpumpar förekommer en del, bra när man ska tömma bilen på gråvatten och inte kan stå lutad åt rätt håll. Om det finns pump så titta på konstruktionen, det är bra om det även finns bottenventil att öppna.

 

Vattenslangar

Mjuka vattenslangar fryser inte sönder lika lätt och finns oftast på dagens husbilar. Hårda slangar har en förmåga att oftare läcka så kan man välja så blir mitt val mjuka slangar.

 

Tankar

Storleken på tankarna varierar, det som också varierar är hur mycket vatten som ingår i tjänstevikten, undersök detta på den husbilen ni tänkt köpa.

Placering på tankarna varierar, ska du vintercampa så är det att föredra att ha tankarna i dubbelgolvet inne i bilen. Uppvärmda tankar där de hänger under bilen förekommer också.

Allt vatten väger, färskvattentank (dricksvatten) gråvattentank (tvätt och diskvatten), svartvattentank (toaletten), varmvattenberedare och vattenslangar.

 

Elsystem

Solpaneler

Att kunna ladda batterierna när solen skiner hjälper batterierna att hålla längre och ger en större möjlighet till fricamping. Detta är något vi gärna väljer till.

 

Lithiumbattrier

Med lithiumbatterier jämfört med AGM eller vanliga blybatterier får du högre kapacitet till en lägre vikt och tyvärr till ett högre pris. Men köper man en ny husbil är skillnaden mellan de olika mindre så då tycker jag man ska föredra lithium. Man har även en bra möjlighet att anpassa regulatorer, laddare och solpaneler till lithiumsystemet.

 

Laddare

Att kunna ladda batterierna på ett bra sätt undertiden man kör är riktigt bra, man blir då lite friare och man blir inte så låst till elanslutning om man flyttar på sig med jämna mellanrum. Laddningen sker automatisk när man startar via en separat eller kombiladdare men kan vara ett tillval som behöver göras.

Laddning undertiden man har elanslutning brukar vara standard.

 

Bildel

Vikter

Vad väger husbilen?

Allt väger, mer än vad man tror. Ta inte med mer än vad ni behöver. Vikten kostar också pengar i bränsle och kanske vill man köpa med sig något hem.

För att vara säker förespråkar jag att packa det som behövs, när man är klar väger man husbilen på en fordonsvåg. Övervikt kan leda till sämre fordonsegenskaper, förlorat körkort och böter.

 

Tjänstevikt

Vad räknas in i tjänstevikt? Bilens vikt inklusive allt som behövs för att köra den:

  • Bränsle
  • Olja och vätskor
  • Verktyg och reservhjul eller lagningssats
  • Förare 75kg

Nedan kan räknas också in i tjänstevikten på en husbil men undersök med tillverkare/återförsäljare:

  • Färskvattenvolym, en viss volym brukar ingå men kan variera mellan fabrikat
  • Gasolflaska, en P11 brukar ingå

 

Lastvikt

Vad räknas in i lastvikten?

  • Alla passagerare
  • Vägen föraren över 75kg, då går den överstigande vikten som lastvikt
  • Alla husdjur
  • Allt man lastar i som husgeråd, mat, hygienartiklar, sov- och hygientextilier, kläder och skor, övrig utrustning som grill, cyklar, nivåklossar och annat bra att ha.

 

Totalvikten

Vad räkas in i totalvikten? Högsta vikt som fordonet är konstruerat för att klara av rent teoretiskt i registreringsbeviset.

Tjänstevikt + Lastvikt

 

Bruttovikten

Den vikt ett fordon har vid ett givet tillfälle utgörs av tjänstevikt och lastvikt, skillnaden mellan bruttovikt och totalvikt är att man kan inte räkna fram bruttovikt. Lasta bilen på ett bra sätt och väg sedan husbilen så får du fram bruttovikten.

 

Motor och drivlina

Med en större motor behöver man inte pressa så hårt och med en automat blir resan till ett nöje. En större motor behöver inte jobba lika hårt och kan dra mindre bränsle än en mindre motor i samma husbil.

Framhjulsdrift är vanligast på marknaden men jag föredrar bakhjulsdrift. Det har räddat oss flera gånger både på blöta och mjuka underlag. Men fabrikaten blir färre så lägg inte för stor vikt vid detta.

Jag har haft både lite kortare bilar och längre. Både på enkelaxel och tandemaxel. Din känsla får avgöra tycker jag och plånboken kanske. Vi har idag en enkelaxlad längre bil och jag upplever den som betydligt smidigare än den med tandemaxel som var lika lång.

 

Karosstyp

Här finns lite olika saker att tänka på. Kan ju vara utseendemässigt vilken man tycker ser trevligast ut.

 

Halvintegrerad

På en halvintegrerad så har man kvar hela originalhytten vilket jag kan tycka är positivt, man får en känsla av att det är en bil samt att alla säkerhetssystem finns kvar i sitt originalutförande. Vissa halvintegrerade fabrikat är dåligt isolerade i hytten.

 

Helintegrerad

På en helintegrerad får man en större rymligare yta fram i bilen. En annan fördel är om det finns en nedfällbar taksäng vilket det inte alltid gör. Prismässigt så brukar de helintegrerade husbilarna ligga något högre. Ofta en bättre värmeisolering i hytten.

 

Plåtis

Denna husbil har hela sin plåtkonstruktion kvar, man får en väldigt smidig bil att köra. Man kan ofta finna det man önskar utan att kompromissa men då de är smalare och mindre får de mindre utrymmen.

 

Stort lycka till mer ert val!